Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας τού '80, η σχέση μου με τους Whitesnake ήταν επιδερμική.
Τουτέστιν, 'Guilty of love', 'Fool for your loving' (το παλιό...) και γενικώς σκόρπια κομμάτια.
Όταν λοιπόν, άκουσα ως έφηβος, το έτος 1987, το 'Whitesnake' άρχισε ο έρωτας. Και τεράστια σημασία στο ν' αγαπήσω το τιτάνιο (όπως αποδείχθηκε) album ήταν ο κιθαρίστας. Διαβάζω λοιπόν John Sykes. (Τότε) δεν τον ήξερα.
Η γνώμη μου για τον δίσκο 'Whitesnake' είναι γνωστή στους ... γνωστούς. Για να μη χρονοτριβούμε λοιπόν, θα πω ότι είχα πάθει την πλάκα μου με το πόσο ευθύ, ισοπεδωτικό, heavy αλλά ταυτόχρονα αισθαντικό ήταν το παίξιμο τού John. ΠΑΝΤΟΥ ! Και στο 'Still of the night', και στο 'Bad boys' και στο (κατάφωρα αδικημένο) 'Don't turn away'.
Δυστυχώς, ο John δε μακροημέρευσε στο 'λευκό φίδι' αλλά ο τυπάς είχε ήδη γράψει ΙΣΤΟΡΙΑ. Το 'Whitesnake' , πιο γνωστό ως '1987' δεν θα ήταν ποτέ το ίδιο αν στην κιθάρα δεν ήταν ο Sykes. Ξεκάθαρα. Πιστεύω ότι τα ίδια τραγούδια, με άλλον κιθαρίστα θ' ακούγονταν αλλιώς. Βεβαίως, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι και συνθετικά έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στον δίσκο, σε συνεργασία με τον Coverdale.
Μετά τον διωγμό του απ' τους Whitesnake, ήρθαν οι Blue Murder, δικό του δημιούργημα, πίσω από τα τύμπανα έχει τον Carmin Appice και κυκλοφορεί τον πρώτο ομώνυμο δίσκο που 'τα σπάει'. Οι κριτικές που λαμβάνει είναι διθυραμβικές, κι όχι αδίκως.
Ακολούθησε και το 'Nothin' but trouble (1993) που ναι μεν, ήταν καλό αλλά όχι σαν το ντεμπούτο.
Ξεκίνησα αδόκιμα επειδή ήθελαν' αρχίσω απ' το απόγειο της καριέρας του τεράστιου κιθαρίστα / συνθέτη.
Έτσι πρέπει να πούμε ότι ήταν μέλος των Tygers of Pan Tang στα 'Crazy Nights' και 'Spellbound'. Λίγο δεν το λες.
Αργότερα, στα φοιτητικά χρόνια της Ρόδου (γεια σου ρε Αθηνά !) ακούγαμε το κομμάτι 'The Holy War' των Thin Lizzy, Απ΄ τον δίσκο 'Thunder And Lightning' (1983). Αργότερα, πληροφορήθηκα ότι εκεί, δίπλα στον τεράστιο Phyl Lynott, κιθάρα έπαιζε ο Sykes. Που, ευρύτερα, στον δίσκο αυτό 'παίζει τις κάλτσες του', έχει κάνει πολύ heavy τον ήχο, τον οποίο διαφοροποιεί επομένως, σε σχέση με το 'Renegade'...
Από εκεί και πέρα, ο Sykes δε φοβήθηκε να κάνει και solo δουλειές κατά καιρούς.
Τέσσερα τον αριθμό, όχι και τόσο ίδια μεταξύ τους, κι αν θέλαμε κάποιο να προτείναμε, ίσως να λέγαμε το '20th Century' του 1997.
Στην προσωπική του ζωή, ο John Sykes είχε παντρευτεί το 1989 την Jeniffer - Brooks με την οποία χώρισε δέκα χρόνια αργότερα, το 1999, έχοντας προλάβει οι δυο τους, να αποκτήσουν τρεις γιους...
Ας κλείσουμε με κάτι που έγραψε το 'Forbes' και λέει πολλά: 'Αν και ο Sykes δεν γνώρισε την ίδια παγκόσμια αναγνώριση με άλλους ομοϊδεάτες του, ήρωες της κιθάρας της δεκαετίας του '80, η μουσική του συνεισφορά στο είδος και οι ικανότητές του ως κιθαρίστα δεν είναι λιγότερο σημαντικές'...
Θα μπορούσα να κάνω μια playlist αλλά θα προτιμήσω να βάλω τρία κομμάτια, από τρία διαφορετικά σχήματα: Μια με Whitesnake, μια με Blue Murder και μια με Thin Lizzy.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου