Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

50 years of heavy metal - 70s Decade - Pt.1

Από σήμερα, μπαίνουμε στο ψαχνό. Τελειώσαμε με τον πρόλογο και τους 'προπομπούς' και πάμε πλέον, για τις πολλές επόμενες βδομάδες στο κυρίως 'πιάτο'. Ατόφιο metal. Όλα θα γίνονται  με χρονολογική σειρά. 


Επομένως, ξεκινούμε με την πρώτη -χρονικά- δεκαετία, αυτήν του 1970...

Bands - landmark of the 70s

Black Sabbath
Deep Purple
Kiss
Rainbow
Led Zeppelin
Thin Lizzy
Rush
Uriah Heep
Aerosmith
U.F.O

... Κι εγένετο metal ... 

Στην Ελλάδα, πολιτικώς, η δεκαετία μπαίνει με τη δικτατορία Παπαδόπουλου κι ακολούθως έχουμε αποκατάσταση δημοκρατίας και κυβέρνηση Καραμανλή.
Οι πρώτες τηλεοράσεις μπαίνουν στα σπίτια, έστω και ασπρόμαυρες, ο ελληνικός κινηματογράφος, μετά τους θριάμβους των 60s, πνέει τα λοίσθια, οι άντρες φοράνε παντελόνια 'καμπάνα' κι αφήνουν φαβορίτες και μακρύ μαλλάκι, η Νάντια Κομανέτσι είναι το παιδί-θαύμα της ενόργανης, ενώ ποδοσφαιρικά, έχουμε δυο τεράστιες ευρωπαϊκές πορείες: τον τελικό του Ουέμπλεϊ για τον Παναθηναϊκό και τα ημιτελικά της Α.Ε.Κ στο UEFA, το 1977.
Στην Αγγλία, εν έτει 1970 Πρωθυπουργός είναι ο Έντουαρντ Χιθ των Συντηρητικών αλλά θ' ακολουθήσουν δυο από τους Εργατικούς, μέχρις ότου αναλάβει η Μάργκαρετ Θάτσερ.
Με συντηρητικό πρωθυπουργό λοιπόν στο θώκο, οι εκ Birbingham ορμώμενοι κ.κ. Tony Iommy, Ozzy Osbourne, Bill Ward, Geezer Butler κυκλοφορούν τον ομώνυμο πρώτο τους δίσκο κι η Ιστορία αρχίζει να γράφεται.
Η απόκοσμη εισαγωγή με τη βροχή και τις καμπάνες κι επακόλουθα το βαρύ κι ασήκωτο riff του Iommi, ορίζει ένα νέο μουσικό είδος...


Το εξώφυλλο είναι όπως ακριβώς θα' πρεπε να είναι ένα metal εξώφυλλο. Ψαρωτικό, 'μαύρο', απόκοσμο ... Ο ίδιος ο Geezer είχε δηλώσει: 'Είναι βασανιστικό, απόκοσμο και λιγάκι τρομακτικό. Αυτή ήταν η εικόνα μας για το album. Δε νομίζω ότι αγόραζες το album και πίστευες πως περιέχει χριστουγεννιάτικα τραγούδια...'. Για το ποια είναι η μαυροφορεμένη γυναίκα υπάρχουν πολλές θεωρίες. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι κρατά μια γάτα στα χέρια της.
Η πλάκα είναι ότι επτά (!!!!!!) μήνες μετά, οι Sabbath κυκλοφορούν το δεύτερο δίσκο τους, με τίτλο 'Paranoid'. Ο δίσκος κυκλοφόρησε Σεπτέμβριο αλλά έναν μήνα νωρίτερα είχε βγει το single 'Paranoid' το οποίο πήγε στο Νο 4 των βρετανικών charts αλλά αυτό δεν είναι το πιο σπουδαίο. Το κυριότερο είναι ότι αυτό το τραγούδι - που κατά την άποψή μου είναι μετριότατο μπρος σε άλλες κομματάρες τους -, έχει παίξει σε όλα τα rock / metal clubs της Ελλάδας ως και στις μέρες μας...
Κλείνοντας το κεφάλαιο των γεννήτορων', να πούμε ότι όλη η δεκαετία του '70 χαρακτηρίζεται (κι είναι) η Ozzy era. Με τον Madman στο μικρόφωνο, έβγαλαν συνολικά 8 δίσκους  και είναι μάταιο να πούμε ποιος ήταν ο καλύτερος αφού οι απόψεις είναι πολλές και δικαιολογημένα. 
Μπορεί ο Οzzy να ήταν ο χειρότερος τραγουδιστής από όλους αυτούς που επακολούθησαν, όμως ήταν ο πρώτος και όπως και να 'χει έχει ταυτίσει τη φωνή του με τη πιο παραγωγική περίοδο του τεράστιου συγκροτήματος.

Οι Deep Purple σχηματίστηκαν το 1968 στο Hertford κι είπαμε ότι  ήδη από το ομώνυμο πόνημά τους του 1969, άρχισαν να παίρνουν πιο hard rock κατεύθυνση. Αυτό αρχίζει να γίνεται πράξη το 1970 με το 'In rock'... Μέχρι την πρώτη τους διάλυση είχαν κυκλοφορήσει 10 δίσκους (τελευταίος το 'Come taste the band', 1975) με τους 7 από δαύτους να 'πατάνε' στα 70s.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το 'Machine Head' (Μάρτιος 1972) 


είναι το καλύτερό τους, τουλάχιστον για την προκείμενη περίοδο και τι ... να πούμε ότι το 'Smoke on the water' το ήξεραν κι οι γιαγιάδες μας; 
Δε θα μπορούσα σ' αυτήν εδώ την αναφορά να μη σημειώσω ότι η μικρή περίοδος των Purple με Coverdale πίσω απ' το μικρόφωνο δε θα πρέπει να περνά απαρατήρητη. Ίσα-ίσα που οι τρεις αυτές κυκλοφορίες είναι αρκετά ποιοτικές με κάποιους να θεωρούν καλύτερο το 'Burn'...


Κι όπως κάθε φορά που ένα κείμενο φτάνει στο τέλος του, υπάρχει κι η λίστα με τ' αγαπημένα των 50 ετών, μελών ελληνικών συγκροτημάτων. Σήμερα σειρά παίρνουν οι Wash of sounds.

Metallica 'Master of puppets'
Black sabbath 'Paranoid'
Iron maiden 'Seventh son of a seventh son'
Judas priest 'Painkiller '
Tool 'Lateralus'
System of a down 'Toxicity'
Alice in chains 'Dirt'
Slipknot 'Slipknot'
Mayhem 'Dom mysteriis dom satanas'
Death 'Symbolic'
Rush 'Moving pictures'
Queensryche 'Operation: Mindcrime'
Rainbow 'Rising'
Pantera 'Vulgar display of Power'
Rage Against the Machine 'Rage Against the Machine'
Megadeth 'Peace Sells … but Who’s Buying?'
Deftones 'White Pony'
Dream Theater 'Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory'
Nevermore 'Dead Heart In A Dead World'
Septic Flesh 'Communion'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου