Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

30 yearz metal fun: 30 favs albums

 CREED - 'My Own Prison'
 Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Ιουνίου 1997
 Έφτασε λοιπόν η μέρα (μετά από μεγάλο διάλειμμα είν' η αλήθεια) για το Νο 30 και έσχατο αγαπημένο μου album στα 30 χρόνια 1986 - 2016.
Στη δεκαετία του '90, την πιο περίεργη δεκαετία για το metal, 


 ένα από τα συγκροτήματα που ξεπήδησαν και δεν ανήκαν φανερά στον σκληροπηρυνικό heavy metal ήχο ήταν κι οι CREED.
Εκεί συναντούμε επίσημα για πρώτη φορά,
έναν από τους επιδραστικότερους κιθαρίστες στις μέρες μας, τον τιτανοτεράστιο Mark Tremonti.
Τι παίζουν οι Creed στο ντεμπούτο τους 'My Own Prison'; Άλλοι λένε post grunge, άλλοι alternative, άλλοι hard rock με 90s όρους. Εγώ λέω ότι παίζουν λίγο απ' όλα αυτά.
Αλλά δεν έχουν σημασία οι ταμπέλες. Εδώ οι μάγκες δημιουργούν ένα καταθλιπτικό (μουσικά) κλίμα. Έναν απομονωτισμό. Μία προσωπική φυλακή που και μετά τα 49 λεπτά ακρόασης, η κάθαρσις δεν επήλθε. Είσαι ακόμα παγιδευμένος. Αποζητάς ακόμα τη λύτρωση αλλά αυτή, σαδιστικά, δεν επέρχεται. Είσαι δέσμιος. Παρά ταύτα, μαζοχιστικά, θες να το ξαναζήσεις. Από την αρχή. Από το 'Torn'.
Ηχητικά τα μεγάλα όπλα, είναι ο Tremonti όπως προείπα και το έντονο ένρινο του τραγουδιστή Scott Stapp.  Ο μάγκας δεν τραγουδά. Ερμηνεύει. Νιώθει. Το καταλαβαίνεις σε αρκετά σημεία, όπως π.χ., στο ομώνυμο κομμάτι.
Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα απο κάθε άποψη 90s album στον ευρύτερο χώρο του rock.
Πούλησε τ' άντερά του αλλά δικαιότατα.
Φυσικά, στην Ελλάδα τότε, το θέμα που μονοπωλούσε ήταν ότι ο Bayley είναι λίγος για τους Maiden και πότε θα γυρίσει ο Dickinson. Αυτισμός...

Extra Info: Ο δίσκος έμεινε πάνω από 110 βδομάδες στο Billboard top - 200, σε μια εποχή που το download δεν είχε μπει ακόμα στη ζωή μας...

Τραγούδι - κόλλημα: Άντε, ας πω τ' ομώνυμο και λόγω στίχων...

Tracklist


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου