Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Η Αγία Τετράδα του Grunge: Το χτες και το ΣΗΜΕΡΑ

Φανατικός φίλος του grunge δεν υπήρξα ποτέ. Άκουγα τότε, όταν ήταν στα πάνω του, ακούω και τώρα πού και πού, αλλά δε λέω ότι είναι στ' αγαπημένα μου παρακλάδια του σκληρού ήχου.
Επίσης, κατά καιρούς σε κείμενά μου έχω καταδείξει
ή έστω επιχειρηματολογήσει ότι κανένα grunge δε σκότωσε το (κλασικό) metal. Απλώς έλεγα ότι αυτό μεταλλάχθηκε, ανέδειξε νέους ήρωες (Paradise Lost, Edguy, Machine Head, Hammerfall, Symphony X  κ.ο.κ) κι έπεσε σε πωλήσεις. Υπήρχε όμως.
Η αγία τετράδα του Seattle grunge, εκεί στις αρχές των 90s, ήταν οι Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Alice In Chains. Σε δεύτερο πλάνο Melvins, Mudhoney, Temple Of The Dog.
Αγαπημένοι μου, από τότε ως σήμερα, οι A.I.C. Είμαι πιο κοντά στον ήχο τους και το ύφος τους.
Με αφορμή, την αυτοκτονία του Chris Cornell, ας ρίξουμε μια ματιά τι κάνει ΣΗΜΕΡΑ τούτη η αγία τετράδα.
Pearl Jam: Αφού έκαναν τεράστια επιτυχία και τρελές πωλήσεις με τα πρώτα τρία albums τους (Ten, Vs, Vitalogy) συνέχισαν να ηχογραφούν νέες δουλειές και στις επόμενες δεκαετίες. Έτσι, και παρότι, η μόδα ξεπεράστηκε, έφτασαν τους 10 studio δίσκους, με τελευταίο χρονικά το 'Lightning Bolt' (2013). Πάρτε ένα δείγμα:





Alice In Chains: Τρία σπουδαία albums απ' το 1990 έως το 1995. Από το 1996, η μπάντα έπεσε σε αδράνεια λόγω καταχρήσεων του Layne Staley. Αυτές τελικά τον 'έφαγαν' και το 2002 απεβίωσε.

Η μπάντα επανενώθηκε το 2005 και το 2006 έκανε μόνιμο μέλος τον τραγουδιστή William Du Vall με τον οποίον έβγαλαν ήδη δύο δουλειές που αναμφίβολα τιμούν τ' όνομα του group. Μια γεύση, από το 'Black gives way to blue'.





Nirvana: Η ιστορία γνωστή: Έγιναν παγκοσμίως γνωστοί από το '91 και μετά με το 'Nevermind' καίτοι η πρώτη τους δουλειά, το 'Bleach' είχε βγει δύο χρόνια πριν...

Το 1993 το βάρος για άξιο διάδοχο του 'Nevermind' ήταν μεγάλο. Το 'In Utero' για αρκετό κόσμο ήταν καλό αλλά όχι 'Nevermind'...
Στις 8 Απριλίου 1994, ο Kurt Cobain, αν και στο απόγειο της δόξας, αυτοπυροβολήθηκε. Πολύ λογικά σκεπτόμενοι, ο Grohl κι ο Novoselic κατάλαβαν ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσουν ως Nirvana χωρίς Cobain...
Έκτοτε, ο Κροάτης Novoselic έπαιξε με διάφορα σχήματα όπως πολυπράγμων είναι κι ο Dave Grohl  ο οποίος μπορεί να καμαρώνει κυρίως για τους Foo Fighters.
Ας θυμηθούμε κάτι από το κύκνειο άσμα τους...





Soundgarden: Δύο δίσκοι, τέλη δεκαετίας του '80, δίχως να γίνουν γνωστοί σε ευρύτερα πλήθη, ώσπου να σκάσει το '91 το 'Batmotorfinger'... Από 'κει και πέρα, όλα πήραν το δρόμο τους. Άλλοι δύο δίσκοι που μοσχοπούλησαν, εμφάνιση στο Lolapalloza με τους Metallica...

Ώσπου το 1997, διαλύθηκαν.
Το 2010, ο Cornell ανακοίνωνε μέσω Twitter το reunion των Soundgarden (αφού φυσικά, είχαν μεσολαβήσει οι πετυχημένες δουλειές του με τους Audioslave).
Έτσι, το 2012, βγήκε στην αγορά (μετά από 16 χρόνια δισκογραφικής απραξίας...) το 'King Animal'.
Αυτό έμελλε να είναι (λογικά) το τελευταίο πόνημα της σπουδαίας αυτής μπάντας, που όταν παίρνει credit απ' τον γεννήτορα του metal, Tony Iommi,  δε νομίζω ότι χρειάζεται κάτι άλλο ως υστεροφημία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου