Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

A Tribute to JIMMY BAIN

Ο Nonos αποτίει φόρο τιμής στον Jimmy Bain, έναν αφανή (metal) ήρωα.

Μια από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές του για το δικό μου αισθητικό κριτήριο είναι η εισαγωγή στο ομότιτλο 'Dream Evil' του 1987.
Μιλάμε για έναν άνθρωπο που αν και μπασίστας, ήτοι όχι κι ο πλέον δημοφιλής, όμως ήταν πασίγνωστος κι αγαπητός μέχρι πριν λίγες μέρες που τον 'χάσαμε' κι αυτόν ...
Ίσως επειδή είχε την τύχη / ικανότητα να έχει παίξει σε κάποιες απ' τις μεγαλύτερες hard rock μπάντες όλων των εποχών: Rainbow, Thin Lizzy, Gary Moore και (κυρίως) DIO.
Δε μπορεί να είναι τυχαίος
ο Jimmy δεδομένου ότι η πρώτη του δισκογραφική παρουσία, πριν κλείσει τα 29, είναι στο 'Rising'. Credit τεράστιο να παίζεις μπάσο στο 'Tarot Woman' π.χ., δίπλα στον Dio και τον Blackmore ... Συμμετέχει στα επόμενα live του Ουράνιου Τόξου κι έπειτα συμμετοχές στους M.Montgomery, D.Kubinee ...
... Το 1979 ο Lynott τον καλεί ως guest στο κομμάτι 'With Love', του album των Lizzy 'Black Rose'.



Με τον μακαρίτη Phil  'έδεσαν' κι έτσι ο Jimmy θα παίξει μπάσο στα 2 solo albums του, αρχές των 80s. 
Δεν έμεινε εκεί όμως: Κάνει και μια νέα μπάντα με τον Brian Robertson (ναι ... τον γνωστό...), τους WILD HORSES. Βγάζουν 2 δουλειές, την ομώνυμη και το 'Stand Your Ground' (1980 και 1981 αντίστοιχα). Πάρτε μια γεύση:



Το 1983, γίνεται full bassist στο 'Dirty Fingers' του Gary Moore, ο οποίος εκείνη την εποχή έπαιζε hard rock, όχι αστεία ... Ακούστε κομματάρα.



Όμως, όπως προείπαμε ο Bain καθιερώθηκε στις πλατιές μάζες, απ' τη στιγμή που εντάχθηκε στη νεοσύστατη μπάντα του Ronnie James Dio. Εκεί πλέον, γνώρισε δόξα, αναγνωρισιμότητα, καθιέρωση, χρήματα. Αλλά και μουσικά να το πάρεις: Το να είσαι στο μπάσο σε δουλειές όπως τα 'Holy Diver' ή 'The Last In Line' αποτελεί τεράστια υπόθεση ...
Βέβαια, μετά το 'Dream Evil', αποχώρησε (αντικαταστάθηκε αρχικά από τον Teddy Cook κι έπειτα από τον Jeff Pilson) δημιουργώντας τους World War III, δίχως όμως κάποια επιτυχία.



13 χρόνια μετά, επέστρεψε στο σπίτι του, τους DIO. Αναλαμβάνει το μπάσο στο σκοτεινό 'Magica' (2000) κι έπειτα στο πιο επικό 'Killing The Dragon' (2002). Ξαναφεύγει όμως κι έτσι στο τελευταίο studio album που πρόλαβε ο μεγάλος κοντός να βγάλει ('Master Of The Moon') μπάσο παίζει ξανά ο Pilson.



Ο Bain  συμμετείχε σε πολλά projects. Το τελευταίο άξιο λόγου είναι οι 3 Legged Dogg που με Vinny Appice, Carlos Cavazo κυκλοφορούν το 2006 ένα μάλλον alternative album, με καλές όμως συνθέσεις.



Δυστυχώς, κι ενώ το 2013 δημιουργήθηκαν οι Last In Line με αυθεντικά μέλη των πρώιμων DIO, δεν πρόλαβε να βγει σε περιοδεία μαζί τους. Εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να τον ακούσουμε για ύστατη φορά στις 20 Φεβρουαρίου όταν η εν λόγω μπάντα θα κυκλοφορήσει το debut album της 'Heavy Crown'. Το ζήτημα είναι αν υπόλοιποι θα συνεχίσουν χωρίς τον Jimmy...

* Μέχρι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, επίσημη αιτία θανάτου δεν υπάρχει. Απεβίωσε στην 'Hysteria on the high seas Tour' των Def Leppard όπου οι Last in line ήταν καλεσμένοι. Πάντως, μέλη του συγκροτήματος διέρρευσαν ότι ο Bain είχε κατά καιρούς προβλήματα πνευμονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου