Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

30 yearz metal fun: 30 favs albums

METALLICA - '...And justice for all'

Εξώφυλλο

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25 Αυγούστου 1988

Θα μπορούσε κάλλιστα σε τούτη τη θέση να είναι το 'Master...' που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια. http://27yearsofmetal.blogspot.gr/2016/03/march-3rd-1986-master-of-puppets.html
Γιατί δεν είναι; Όταν βγήκε, ναι μεν, άκουγα ήδη metal αλλά το album μας το συνέστησε άλλος. Έτσι δεν υπήρχε η αναμονή για την κυκλοφορία του. Για το θεϊκό 'Justice', υπήρχε αναμονή.
Γλυκιά. Έστω κι αν ο Cliff δεν υπήρχε.
Η αναμονή όχι άδικη: Η τέταρτη full length δουλειά των Metallica είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ.
Ακούστηκαν πολλά τότε: Για τον ήχο των τυμπάνων του Lars, για την έλλειψη μπάσου, ότι η μπάντα ξεπουλήθηκε από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το πρώτο της clip ('One' - ασχολίαστο...), ότι το λογότυπο της μπάντας στο εξώφυλλο είναι μικρό. Άλλα με δόσεις αλήθειας, αλλά λιγότερο.
Η μουσική όμως; Οι Metallica σε συνέχεια του 'Master', βρίσκονται στο ζενίθ του συνθετικού τους οίστρου ( κι όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να με πείσουν ότι αυτό έγινε στο 'Black Album' ματαιοπονούν...). Βγάζουν κομματάρες, τραγούδια με συνεχείς εναλλαγές ρυθμών, εμπνευσμένα, άλλα πιο thrashy άλλα λιγότερο, με ταχύτητες χαμηλές ως επί το πλείστον. Και μια δουλειά που ζέχνει καθ' όλη τη διάρκεια πεσσιμισμό, απογοήτευση, προβληματισμό,'μαυρίλα'.
Οι στίχοι εξίσου εμπνευσμένοι, ο απόλυτος συνταιριασμός με τη μουσική, θα πρότεινα την ανάγνωση γενικά των στίχων κι ειδικά του ομώνυμου και του 'Harvester Of Sorrow'.
Πράγματι, οι Metallica μπαίνουν στα (καλώς νοούμενα) σαλόνια, κάνοντας το πρώτο clip για το (αντιπολεμικής θεματολογίας) 'One'. Μάλιστα, βγήκε σε 2 versions, μία short και μία long. Το ασπρόμαυρο του video, τού δίνει μυθικές διαστάσεις. Μες στα 5-6 κλασικότερα κομμάτια τους ever.
Ο Δανός παραγωγός Fl. Rasmussen άκουσε τα εξ' αμάξης για την παραγωγή που τότε χαρακτηρίστηκε sterile (στείρα...). Όντως, αντικειμενικά η παραγωγή δεν είναι η πρέπουσα αλλά γιατί έχω την αίσθηση ότι με πιο γυαλιστερή (τύπου Bob Rock) παραγωγή, τα τραγούδια δε θα είχαν τη μαυρίλα που άρμοζε;

Πληροφορία: Ο τίτλος του δίσκου είναι παρμένος μέσα από την υπόσχεση αφοσίωσης στη σημαία των Αμερικάνων, το λεγόμενο Pledge Of Allegiance, όπου  λέει: I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

Τραγούδι - κόλλημα: 'Blackened': Για την εισαγωγή του και  γιατί σε βάζει κατ' ευθείαν στο 'κλίμα'...


Blackened - 6:41
...And Justice for All - 9:46
Eye of the Beholder - 6:30
One - 7:27
The Shortest Straw - 6:36
Harvester of Sorrow - 5:46
The Frayed Ends of Sanity - 7:44
To Live is to Die - 9:48
Dyers Eve - 5:13


Σημ.: Στην τότε παρέα, τους Metallica, σύμφωνα με τον Γκας, εγώ το είχα ξεχάσει, μας τους είχε μάθει ο Στέργιος. Που από σήμερα, δεν είναι στη ζωή ... Καλό του ταξίδι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου