Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Περί Spitfire...

enet.gr

Τη δεκαετία του '80, την εποχή που οι νεαροί χεβιμεταλάδες κυκλοφορούν με μακρύ μαλλί, αξεσουάρ με καρφιά και συνολάκια από δερματίνη και στη θέα τους οι Ελληνίδες γιαγιάδες αλλάζουν... πεζοδρόμιο, ένα χέβι μέταλ συγκρότημα, οι «Spitfire», κάνει θραύση.

Ομως είναι άτυχοι: με το που κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «First attack» από την ΕΜΙ, ένα τρομερό τροχαίο τούς στερεί τον τραγουδιστή τους. Ο Ντίνος Κωστάκης,

25χρονο παλικάρι τότε, και πατέρας ενός παιδιού, μένει σε κώμα για περισσότερο από δύο χρόνια. Και ύστερα εξαφανίζεται. Κανείς δεν γνωρίζει αν ζει ή αν πέθανε.


Ο 38χρονος ντοκιμαντερίστας Βαγγέλης Ρήγας κατόρθωσε να τον εντοπίσει στη Ρόδο, όπου ζει σήμερα. Οργάνωσε μάλιστα τη συγκινητική επανασύνδεσή του, μετά 25 χρόνια, με δύο βασικά μέλη των «Spitfire», τον κιθαρίστα Ηλία Λογγινίδη (που έγραφε και τα τραγούδια και συνεχίζει και σήμερα να ηγείται του συγκροτήματος) και τον μάνατζέρ τους και μουσικό παραγωγό Γιάννη Κουτουβό (επί χρόνια δεξί χέρι του Μάνου Ξυδού, διευθυντή της ΕΜΙ).


Η συνάντηση των τριών γερόλυκων του ροκ, που αναπολούν τα παλιά σαν να μην πέρασε μέρα, είναι στο επίκεντρο μιας πολύ ενδιαφέρουσας ταινίας με τίτλο «Spitfire, back to zero», που τον Σεπτέμβριο έκανε αίσθηση στις «Νύχτες Πρεμιέρας» και αυτές τις μέρες παίζεται στο «Τριανόν» (σήμερα, και την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή).


Το ντοκιμαντέρ έχει σασπένς. Ο θεατής περιμένει πώς και πώς τη στιγμή που μαζί με τους δύο «πουρόκερ» θα αντικρίσει, μετά το τραγικό συμβάν, τον ταλαντούχο νεαρό τραγουδιστή που το '80 ξεσήκωνε τον κόσμο σε συναυλίες όπου μπούκαραν μέσα ακόμα και μοτοσικλέτες! Θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά (και βέβαια να μάθουμε πολλά για την ιστορία του συγκροτήματος αλλά και για το κλίμα της εποχής) μέχρι να εμφανιστεί τελικά ο σημερινός Ντίνος Κωστάκης, αδυνατισμένος, σε καροτσάκι, με γυαλιά ηλίου, κασκέτο, και τον μικρό εγγονό του στο πλευρό του. Παρά την εμφανή ταλαιπωρία, το βλέμμα του έχει ακόμα κάτι από την ενέργεια του παλιού χεβιμεταλά που «εκρήγνυται» στη σκηνή. Από τις πιο συγκινητικές στιγμές, όταν τα παλιά φιλαράκια του δακρύζουν βλέποντάς τον («Μη με λυπάστε», τους λέει), και βέβαια όταν παρέα βλέπουν σε βίντεο την πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση. Ή όταν αποκαλύπτει πως αν και δεν μίλαγε, στο νοσοκομείο καταλάβαινε τα πάντα. Και άκουγε να λένε πως θα μείνει ανάπηρος...

Ο Ρήγας μάς επιφυλάσσει όμως και άλλες εκπλήξεις: ο κιθαρίστας και ο μάνατζερ, μαθαίνουμε, ήταν επί χρόνια τσακωμένοι. Αιτία, η έντονη διαφωνία τους για το μέλλον του συγκροτήματος, όταν έχασαν τον τραγουδιστή τους... Ο Ηλίας ήθελε να συνεχίσουν ως «Spitfire», όμως ο Γιάννης θεωρούσε πως μετά το ατύχημα του Ντίνου το συγκρότημα δεν μπορεί να συνεχίσει με το ίδιο όνομα.


Ο «τσακωμός» μεταφέρεται και στην οθόνη και μάλιστα στο σπίτι του Ντίνου - και ομολογουμένως έχει μεγάλο ενδιαφέρον. «Επί χρόνια δεν μιλιόντουσαν», μας αποκαλύπτει ο σκηνοθέτης. «Η συνάντηση με τον επί δεκαετίες εξαφανισμένο Ντίνο ήταν η μοναδική περίπτωση να τους πείσω να συναντηθούν και πάλι».


Μαθαίνουμε πολλά. Οπως, ας πούμε, πως οι «Spitfire» (που πήραν τ' ονομά τους από ένα μοντέλο αεροπλάνου των Αγγλων στον πόλεμο) ήταν ένα συγκρότημα ευρωπαϊκού επιπέδου, με φανατικούς θαυμαστές. Το επιβεβαιώνει ένα πλήθος ομιλητών (μουσικών παραγωγών, στελεχών δισκογραφικών, djs', δημοσιογράφων, τραγουδιστών, γνωστών παρουσιαστών) και ο γνωστός ηχολήπτης Κώστας Καλημέρης. Το συγκρότημα (το οποίο μετέπειτα άλλαξε πολλά μέλη) συνεχίζει και σήμερα, χωρίς βέβαια να γνωρίζει τις παλιές του δόξες.


Ο Ρήγας δεν ήθελε να γυρίσει μια ταινία που θα ενδιέφερε μόνο τους «τελειωμένους» χεβιμεταλάδες. «Ηθελα να μπορεί να τη δει και η μαμά μου». Το πέτυχε. Και μας γέμισε νοσταλγία για μια εποχή που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Την εποχή των... Ντουράν Ντουράν και των Γουάμ, που «οι μεταλάδες θεωρούνταν αληταράδες και μαλλιάδες» και τα βινύλια έβγαζαν σπίθες.


Τι κρίμα πραγματικά που η ΕΜΙ, με αφορμή την ταινία, δεν έβγαλε σε cd το «First attack»...


ΕΥΑΝΝΑ ΒΕΝΑΡΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου